top of page
Writer's pictureENCONA

Ce este exact NDC-ul în MSA?

Alăturați-vă Core Tools II - SPC (Statistical Process Control) și MSA (Measurement Systems Analysis) instruire, condusă de instructori experți care sunt practicieni de bază a instrumentelor în mediul de producție de astăzi.


Ce este exact NDC în MSA? Ni s-a adresat această întrebare de câteva ori în ultimul timp, așa că m-am gândit că ar fi un punct pertinent de postat!

Când efectuați o analiză a datelor statistice, aveți nevoie de mai mult decât doar datele generate de procesul de fabricație [variația piesei (PV)], trebuie de asemenea să vă asigurați de credibilitatea procesului de măsurare. Un Analiza Sistemului de Măsurare (MSA) calcul explorează cât de multă variație a rezultatelor provine din echipamentul de măsurare (de exemplu cântare, șublere, micrometre etc.) și alți factori (cum ar fi persoanele care efectuează măsurarea). Scopul MSA este de a folosi rezultatele obținute pentru a rafina o producție procesează și elimină erorile, în ceea ce privește controlul calității.


NDc este unul dintre criteriile utilizate de MSA pentru a determina sensibilitatea echipamentului de măsurare. Indică „Numărul de categorii distincte” care poate fi distins clar în funcție de sistemul de măsurare utilizat.


Formula de calcul este NDC = 1,41*(PV/GR&R)

Unde:

  • PV = Part Variation – variația reală a pieselor fabricate

  • GR&R = Variație gauge – variația procesului de măsurare


Repetabilitatea indicatorului se referă la capacitatea unui singur operator (de multe ori o persoană) de a obține același rezultat în mod repetat; Reproductibilitatea calibrelor se referă la măsurătorile mai multor operatori care se încadrează într-un interval restrâns.


Rețineți că GR&R măsoară doar variabilitatea măsurătorilor – nu dezvăluie nimic despre acuratețea acestora, care poate fi asigurată doar prin calibrare, așa că dacă datele de măsurare inexacte (nedorite!) intră în calcul în primul rând , veți obține rezultate inutile de care să lucrați.


ndc în MSA

Din punct de vedere statistic, ndc este numărul de intervale de încredere de 97% care nu se suprapun, care se vor întinde pe PV așteptat. Cu alte cuvinte, reprezintă numărul de grupuri din cadrul produsului sau al datelor de proces pe care sistemul dumneavoastră de măsurare le poate discerne. Curbele R se încadrează în curba PV – cu cât mai multe ori, cu atât mai bine, adică cu atât echipamentul dvs. de măsurare este mai sensibil.


Cum se interpretează rezultatele calculului ndc:

Valoarea rezultată vă spune dacă echipamentul de măsurare este suficient de sensibil. Cu cât este mai mare acest număr, cu atât instrumentul are șanse mai mari de a discerne o parte de alta, iar liniile directoare pentru interpretare sunt enumerate mai jos:

  • ndc ≥ 5 – echipamente de măsurare acceptabile

  • ndc < 5 – echipament de măsurare respins - trebuie folosit echipament mai sensibil

  • ndc < 2 este considerat prea mic pentru a fi interpretat deoarece nu există nimic de făcut comparații

    • ndc = 2 – acesta este un rezultat suboptim deoarece datele pot fi împărțite doar în două grupuri (date de nivel înalt și de nivel scăzut)

    • ndc = 3 – acesta este, de asemenea, un rezultat suboptim, deoarece datele pot fi împărțite doar în 3 grupuri, să spunem scăzut, mediu și ridicat


Ce măsuri ar trebui luate pentru scorurile ndc de < 5?
  • Pentru a crește ndc, trebuie să creșteți variația piesei (PV), să micșorați variația de măsurare (GR&R) sau ambele.

  • Trecerea de la un etrier la un micrometru scade GR&R, dar este posibil să nu aibă un efect prea mare dacă PV este mic.

  • Dacă ați folosit părți foarte asemănătoare în studiul dvs., poate fi necesar să reluați studiul folosind o reprezentare adevărată a PV, nu doar părți ideale. Trebuie să vă asigurați că piesele selectate pentru măsurare reprezintă întregul spectru de variație.

  • Măriți precizia instrumente de măsurare.


Alăturați-vă Core Tools II - SPC (Statistical Process Control) și MSA (Measurement Systems Analysis) instruire, condusă de instructori experți care sunt practicieni de bază a instrumentelor în mediul de producție de astăzi.


ENCONA oferă servicii de formare și consultanță industriei de producție, prin intermediul rețelei noastre globale de profesioniști cu experiență din industrie și experți în domeniu.


Pentru întrebări, nu ezitați să ne contactați la enquiries@encona.org


REFERINȚE: Manual de referință pentru analiza sistemului de măsurare AIAG – ediția a 4-a

7 views0 comments
bottom of page